Akacjowy

Miód ten posiada jasnosłomkowy kolor czasem przechodzący w słomkowożółty, charakteryzuje się słodkim smakiem oraz zapachem kwiatów akacji. Bardzo wolno krystalizuje. W postaci stałej przybiera kolor biały lub kremowo-żółty.

Jak każdy miód wspomaga leczenie przeróżnych dolegliwości. Z powodzeniem można go stosować przy zaburzeniach układu trawiennego (zapaleniach żołądka i jelit, problemach z trawieniem, skurczach, oraz przy nadmiernej sekrecji soków żołądkowych). Stosowany również pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wspomaga również detoksykację wątroby.

Jest wskazany przy zwiększonej aktywności naszego mózgu, łagodzi zmęczenie fizyczne i psychiczne oraz ogólne zmęczenie organizmu. Poprawia nastrój, pomaga w walce z bezsennością. Stosuje się go również w leczeniu chorób zapalnych i bakteryjnych układu moczowego, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie.

Wykorzystywany jest od dawna w leczeniu schorzeń układu oddechowego. Pomaga w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych gardła i kaszlu.