Faceliowy

miód faceliowy

Miód faceliowy z pewnością posmakuje osobom, które nie lubią eksperymentować i od miodu oczekują tradycyjnych, przyjemnych doznań smakowych. Jest łagodniejszy od miodu lipowego a ostrzejszy od akacjowego.  Dodatkowo wyróżnia się on zachęcającym, kwiatowym aromatem.

Jak w każdym miodzie, znajdziemy w nim mnóstwo minerałów oraz witamin stanowiących cenne składniki odżywcze, przez co będzie to świetne wsparcie dla organizmu w okresie częstszych zachorowań. Zaleca się, aby spożywać ten pyszny nektar po ciężkiej pracy fizycznej czy intelektualnej oraz w stanach załamania psychicznego. Pomaga on w regeneracji organizmu i dodaje energii. Może być zdrowym odpowiednikiem „energetyka” dla osób, które przygotowują się do egzaminu. Zniweluje on zmęczenie i poprawi koncentrację. Miód faceliowy wzmacnia także odporność, posiada właściwości bakteriobójcze oraz jest bogaty w magnez i żelazo, przez co pomaga nam zachować dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Dodatkowo miód ten doskonale sprawdza się w leczeniu wielu schorzeń, a szczególnie przydatny będzie przy nadciśnieniu, chorobach układu krążenia, niewydolności serca lub miażdżycy. Jest to także wspaniałe wsparcie, gdy cierpimy na choroby górnych dróg oddechowych, a w tym astmy oskrzelowej, która należy do szczególnie uciążliwych chorób. Gdyby tego było mało, miód faceliowy będzie bardzo pomocny w przypadku chorób układu pokarmowego, a także pozytywnie wpływa na wątrobę.