Gryczany

Już od dłuższego czasu mówi się, że miód gryczany powinien być spożywany przez sportowców. Rutyna zawarta w miodzie gryczanym może być stosowana jako środek wspomagający w leczeniu odniesionych urazów wewnętrznych. Dowiedziono również, że ten rodzaj miodu pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Miody redukują także uporczywy kaszel, a zwłaszcza miód gryczany, który jest równie skuteczny, co niektóre leki. Niemałą rolę odgrywa jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę. Za to działanie odpowiedzialne są znowu cukry proste zawarte w miodzie.

Z uwagi na wyższą niż w innych miodach zawartość choliny, miód gryczany zabezpiecza organizm przed jej niedoborem, a tym samym chroni ją przed uszkodzeniem wątroby i nerek. Produkt ten zmniejsza szkodliwość używek (kawa, herbata, alkohol, nikotyna), odtruwa, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi i działa antynowotworowo. Wystarczy wieczorem rozpuścić miód w szklance letniej wody, aby spożyć go rano 30 minut przed śniadaniem. Kuracja ta jest długa, ale skuteczna, ponieważ wspomaga proces leczenia serca i naczyń krwionośnych.