Lipowy

Barwa oraz intensywność smaku miodu lipowego uzależniona jest od rejonu, z którego pochodzi. W stanie płynnym ma on barwę od zielonkawo-żółtej do jasno bursztynowej. Zmienia kolor po skrystalozowaniu na biało-żółty lub złocisto-żółty. Znakiem rozpoznawczym tego miodu jest jego smak – lekko ostry i nieco szczypiący w język.

Miód lipowy ma silne działanie antybiotyczne. Substancje zawarte w kwiatach lipy mają właściwości wykrztuśne i napotne, co jest istotne w chorobach przeziębieniowych oraz w przypadku infekcji gardła. Silnie działa na bakterie paciorkowca, gronkowca, coli oraz grzyby drożdżoidalne. Wspomaga leczenie chorób serca i układu krążenia. Nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Pomaga likwidować obrzęki, ma łagodne działanie moczopędne. Polecany dla chorych na cukrzycę typu II. Łagodzi objawy schorzeń układu nerwowego, m.in. pomocny w nerwicach, stresie oraz bezsenności.