Rzepakowy

Barwa miodu rzepakowego w stanie płynnym jest bezbarwna lub słomkowa. Bardzo szybko krystalizuje. Miód w takiej postaci przyjmuje wówczas barwę białą lub kremowo-piaskową. Charakteryzuje się łagodnym, lekko mdłym smakiem i zapachem.

Zawiera bardzo dużo glukozy więc dodaje energii w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Glukoza powoduje wzmocnienie siły skurczu mięśnia sercowego, rozszerza naczynia wieńcowe, dzięki czemu zaopatrzenie serca w tlen oraz składniki odżywcze jest większe. Obniża również ciśnienie krwi i zmniejsza obrzęki. Miód rzepakowy wspomaga leczenie schorzeń wątroby i jak inne miody łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych. Może być stosowany zewnętrznie na oparzenia, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcjami. Przyspiesza gojenie się ran.